Artikel is hier te downloaden @ Wikiprebia
Welriekend
op Dreef
Websites
i.v.m. persoonlijke hygiëne op de werkvloer
Een goede algemene,
persoonlijke lichaamshygiëne van de werknemer draagt bij tot het welzijn, de
gezondheid en de veiligheid van collega’s, klanten en cliënten.
Onze handen vormen
de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Een goede handhygiëne is
de meeste doeltreffende maatregel ter preventie van infecties bij de
zorgverlening en ter preventie van verspreiding van multiresistente
micro-organismen, zoals ziekenhuisbacteriën (bijvoorbeeld MRSA of Methicilline Resistente Staphylococcus
aureus).
Vuile handen zijn
daarenboven (te) vaak een bron van voedselgerelateerde infecties. Ook hier is
een goede handhygiëne van essentieel belang bij de productie, verwerking
of bereiding van voedsel. Werknemers in
de voedselverwerkende industrie of catering hebben een extra grote
verantwoordelijkheid. Een excellente handhygiëne kan het risico op
kruisbesmetting via de handen aanzienlijk verminderen. Kruisbesmetting is de
overdracht van de besmetting via de handen naar voedsel, messen of snijplanken.
Daarenboven kan een
slechte handhygiëne zorgen voor een risico op vergiftiging bij het gebruik van chemische agentia, direct
via huid of indirect via mond-hand contact.
Een goede
handhygiëne bestaat naast het reinigen of ontsmetten ook uit verzorging met een
vochtinbrengende handcrème. Voor een goede hygiëne zijn goed uitgeruste
personeelsvoorzieningen (lavabo, douches, …) onontbeerlijk. Alsook duidelijke
instructies (via opleiding, posters, e.d.) waarin de meest gemaakte
hygiënefouten worden verduidelijkt. Bijvoorbeeld voor het handen wassen:
voldoende lang; duimen, ruimte tussen vingers, vingertoppen en polsen niet
vergeten; deppend afdrogen; niet dragen van ringen, horloges, armbanden.
Voedselveiligheid
IDEWE, de Externe
Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, heeft een informatiebrochure
“Levensmiddelenhygiëne – Handleiding voor de voedingssector” opgesteld. Het
document is bedoeld voor de werknemer en bespreekt op een duidelijke manier
o.a. de hygiëne van handen, haren, mond, en geeft aanwijzingen over kledij,
make-up, dragen van juwelen,..
Kies: Publicaties
> Kies: Werknemersbrochure > Kies: blz. 3: Levensmiddelenhygiëne >
Klik op “pijl” om brochure te downloaden.
Preventie en
Interim biedt 2 interessante documenten aan voor keuken- en zaalpersoneel:
“Hygiëne: 10 Preventiemaatregelen” en “Handen wassen: Instructiekaart” (Nr
003).
Het Instituut voor Microbiële Ketenbeheersing
T.V. (iMIK) heeft een aantal nuttige publicaties online geplaatst:
- Tekst “Goede handhygiëne beperkt de risico’s
op voedselgerelateerde ziekten” (2007)
Bespreking van 3
manieren om overdracht via handen naar voedsel te reduceren: handen wassen,
desinfectie met alcohol of dragen van handschoenen. Verder wordt ook de
huidverzorging besproken.
- Brochure “Goede handhygiëne in de
voedingssector” (2007)
Zowel de
effectiviteit als voor- en nadelen van handen wassen, ontsmetten of dragen van
handschoenen wordt kritisch besproken.
Er moet steeds een
compromis gezocht worden tussen de gewenste reductie van micro-organismen en
wat er praktisch mogelijk is op de werkvloer.
- Review “Goede handhygiëne in de
voedingssector: een tipje van de sluier opgelicht” biedt meer achtergrondinformatie
en referenties.
Alle teksten zijn hier terug te vinden: http://www.imik.org/publicaties
Het Food Safety Knowledge Network (FSKN) heeft
een handleiding gepubliceerd waarin instructies staan om de werknemers op te
leiden aangaande persoonlijke hygiëne.
Belangrijke vuistregel: “No metal above the
waist”!
De Amerikaanse site Foodsafety heeft een
instructievideo op het web gezet: http://www.foodsafety.gov/keep/basics/clean/index.html
Ziekenhuishygiëne/Patiëntveiligheid
De website van de “U bent is goede handen”-campagne van het Vlaams
Agentschap Zorg en Gezondheid biedt veel interessante informatie aan. De
webstek bevat de rubrieken: veel gestelde vragen over zorginfecties, affiches
en folders van de campagne, powerpointpresentaties voor interne opleidingen,
het draaiboek infectiebeleid, allerhande links.
Het document HGR NR 8349 “Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de
zorgverlening” (2009) van de Hoge gezondheidsraad bevat een overvloed aan
informatie omtrent handhygiëne in functie van de activiteit, het dragen van
handschoenen en huidaandoeningen (dermatosen) door handhygiëne.
Op deze site worden er een aantal interessante publicaties aangeboden.
De publicatie “Richtlijnen Infectieziektebestrijding Vlaanderen” kwam
tot stand door samenwerking tussen het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en
het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Doel van
de richtlijnen is om alle betrokkenen bij een infectieziekte-incident een beter
inzicht te geven in de werkwijze van de artsen en verpleegkundigen. De
richtlijnen zijn gebaseerd op de in Nederland ontwikkelde Landelijke
Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI)-richtlijnen, maar werden omgezet naar
de Vlaamse context. De Nederlandse
richtlijnen zijn hier te vinden: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/L/LCI_Richtlijnen
Er is ook een folder “Voorzorgsmaatregelen Preventie Ziekenhuisinfectie”
te downloaden, evenals een folder “Clostridium difficile”, meerdere documenten
over MRSA in ziekenhuizen en woonzorgcentra, hygiënekaarten met pictogrammen.
Het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en
Milieu – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Toolkit
Handhygiëne in Verpleeghuizen - Een stapsgewijze implementatie
van handhygiëne in het verpleeghuis
World Health Organization (WHO)publiceerde in
2009 “Guidelines on handhygiene in health care. First global patient safety
challenge clean care is safer care”.
In dat zelfde jaar verscheen ook “Handhygiene
technical reference manual. Save lives - Clean your hands”. http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241598606_eng.pdf
Verder er bij WHO de tool “Five moments for
hand hygiene”.
WHO heeft ook een Poster ter beschikking over
handen wassen.
IDEWE heeft een
handige kaart gemaakt voor werknemers over handhygiëne in de
gezondheidssector”. Deze kaart is tevens ter beschikking als affiche.
Kies: Publicaties
> Kies: Werknemersbrochure > Kies: blz. 3: “Handhygiëne in de
gezondheidssector” > Klik op “pijl”
om brochure te downloaden.
Kies: Publicaties
> Kies: Affiches > Kies: blz. 1 “Handhygiëne:
Ontsmetten met handalcohol of reinigen met water en zeep” > Klik op “pijl”
om affiche te downloaden.
Ook de volgende Engelstalige websites zijn de
moeite waard om eens een bezoekje te brengen:
De Nederlandse Arboportaal-site heeft een
video over handhygiëne:
Dokter
Wim Van Hooste werd bij het opstellen geïnspireerd door Lukas De Belie,
verpleegkundige-ziekenhuishygiënist.
No comments:
Post a Comment